1-1 érdekesség a 2018 évi Forma-1-es futamok helyszíneiről.  1/2 rész

1-1 érdekesség a 2018 évi Forma-1-es futamok helyszíneiről.

Világot látni, útra kelni sokaknak nagy álma és kedvenc időtöltése, azonban mindenkit más és más vonz. A sportesemények bizony tömegeket tudnak megmozgatni, ennek egyik legjobb példája immár évtizedek óta a Forma-1: sokan több ezer kilométert is képesek utazni, hogy egy futamot a helyszínen szurkoljanak végig. 1/2

1) Ausztrál Nagydíj, Melbourne, március 25.
A Economist Intelligence Unit (EIU) évről évre elkészíti a világ legélhetőbb városainak a listáját, amin 2011 óta minden évben Melbourne végez az élen. Talán nem véletlenül…2) Bahreini Nagydíj, Szahír, április 8.     
Bahrein egy Budapestnél valamivel nagyobb alapterületű kis szigetország a Perzsa-öbölben. Az 1986-ban átadott, Szaud-Arábiából átívelő 25 km hosszú, négysávos King Fahd Causeway lehetővé teszi, hogy immár szárazföldön is meg lehessen közelíteni. Az ország rohamos fejlődését nem csak a Forma-1 megjelenése, hanem a modern építkezés térhódítása is bizonyítja, ennek ékes példája a tengerpartra épült Bahreini Nemzeti Színház.3) Kínai Nagydíj, Sanghaj, április 15.     
A 24 milliós Sanghaj lakosságának száma megegyezik Ausztrália teljes népességével, azonban alapterülete Sidney területének mindössze fele.4) Azeri Nagydíj, Baku, április 29.     
A pálya a fallal körülvett óváros mellett is elhalad, amely felkerült az UNESCO világörökségi helyszínei közé. A legelső azeri futam egyébként érdekes módon Európa Nagydíj néven futott.5) Spanyol Nagydíj, Barcelona, május 13.     
Bár Barcelonában a Forma-1 is nagyon népszerű, a foci azonban egész évben lázban tartja a helybélieket és a turistákat egyaránt. Az FC Barcelona stadionjában található a csapat múzeuma, mely egész Barcelona leglátogatottabb kiállítása.6) Monacói Nagydíj, Monte-Carlo, május 27.     
Monte-Carlo jelképe a Casino, azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy a monacói polgárok nem léphetnek be ide, így nem is tehetik fel és veszíthetik el  szerencsejátékon a pénzüket.7) Kanadai Nagydíj, Montreal, június 10.     
Montrealban a legmagasabb az egy lakosra jutó éttermek száma Kanadában, egész Észak-Amerikában pedig a második helyen áll a város New York City mögött.8) Francia Nagydíj, Le Castellet, június 24.     
Az első Forma-1-es szezont 1950-ben rendezték, a helyszínek között természetesen a Francia Nagydíjjal, mely bár legutoljára 2008-ban került megrendezésre, 9 év után 2018-ban újra visszatér a versenynaptárba, ezúttal a Marseille közelében, Le Castellet-ban található Circuit Paul Ricard pályával. Az idei helyszín Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban található, amely Franciaország egyik kiemelkedő turisztikai térsége.9) Osztrák Nagydíj, Spielberg, július 1.     
Ha lehet hinni a szóbeszédnek, akkor elmondható, hogy az amerikai filmrendező és producer Steven Spielberg felmenői a 17. században még itt éltek, családneve pedig erre vezethető vissza. A főszponzor után elnevezett pálya ma Red Bull Ring néven ismert.10) Brit Nagydíj, Silverstone, július 8.     
Minden évben azon a bizonyos vasárnapon, a Brit Nagydíj napján Silverstone a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjévé válik a mintegy 1750 helikopter fel- és leszállással. A világ első Forma-1-es futamát egyébként itt rendezték, 1950 májusában.

Tamás