A 8 - talán - legismertebb híd Amerikában

A 8 - talán - legismertebb híd Amerikában

Egy ilyen lista persze mindig szubjektív. Van akinek ez a kedvence, van akinek a másik; az egyik a legrégebbi, a másik pedig a leghosszabb függőhíd: egy biztos, mindig csodálattal tekintünk ezekre a nagyszerű építményekre!

 

Olyan hidakat válogattam össze, amik az én - igenis szubjektív - TOP 8 listámról egyszerűen nem hiányozhatnak. Mivel nehéz lenne közöttük sorrendet felállítani, így ezúttal következzenek a jó öreg ABC sorrend alapján.

1) Brooklyn Bridge, New York City, New York
Talán nem kell indokolni, miért került fel a listára...2) Golden Gate Bridge, San Francisco, Kalifornia
Kerékpárral áttekerni rajta egy életre szóló élmény.3) Hoover Dam Bypass Bridge, Las Vegas, Nevada
A Hoover-gát mentén Arizona és Nevada államokat köti össze.4) Rainbow Bridge, Niagara Falls, New York-Kanada
Szó szerint híd az USA és Kanada között.5) Royal Gorge Bridge, Cañon City, Colorado
Mintegy 300 méterrel az Arkansas folyó fölötti magasságával egészen 2003-ig a világ legmagasabb, közúti forgalom számára is megnyitott hídjának számított (akkor Kínába került át a megtiszelő cím). A biztonság kedvéért ki van függesztre rá a felirat, hogy tilos a hídról a pecázás.6) San Francisco–Oakland Bay Bridge, Kalifornia
A 2 szintes hídon naponta 260.000 jármű halad át.7) Seven Mile Bridge, Florida Keys, Florida
Itt külön érdekesség, hogy az új és a - több helyen már hiányos - régi híd egy hosszabb szakaszon át párhuzamosan fut egymás mellett.8) Sunshine Skyway Bridge, Tampa, Florida
Nem véletlenül épült ilyen magas ívvel a híd. Elődje 1980-ban tragikus véget ért: a rossz látási viszonyok miatt egy teherhajó a hídnak ütközött és elsodorta azt. Az új és egyben sokkal biztonságosabb híd 1987-ben került átadásra.

Tamás