A megunhatatlan Szlovénia

A megunhatatlan Szlovénia

Hogyan lehet egy ilyen kis ország ennyire változatos? Szlovénia minden alkalommal elbűvöl. 2000 méternél magasabb hegycsúcsok, mediterrán tengerpart, az ország belsejében számos csodálatos barlang és felfedezésre váró kisváros található.

A határon átlépve, az osztrákoknál is megszokott rend fogad. Ez itt a gyógyfürdők vidéke. Szlovénia tizenöt minősített gyógyvizű forrásból táplálkozó fürdőhelye páratlan programokat kínál a feltöltődni vágyóknak. A lankás dombok között, békésen legelésző birkanyájak és helyi gazdaságok mellett biciklivel eltekerve az ember valóban úgy érzi, megérkezett a nyugalom szigetére.

Nyugat felé haladva a hullámzó dombok és szántóföldek helyét magas hegycsúcsok és lélegzetelállító várak veszik át; a túrázók és a téli sportok szerelmeseinek paradicsoma. A magasabban fekvő pályákon akár április végéig is élvezhetjük a havat. A Júliai-Alpok legmagasabb hegycsúcsa a Triglav (2864 m) egyben Szlovénia legmagasabb pontja és jelképe is.

A Triglav Nemzeti Park az aktív kikapcsolódást keresőknek igazi kánaán. Raftingolás a Soca folyón, síelés a Kranjska Gora-n, sziklamászás, canyoning. A kevésbé bátraknak, mint amilyen én is vagyok, marad a túrázás, kirándulás. Szlovénia legdivatosabb kirándulóhelye a Bledi-tó és környéke. Mindenkinek ismerős lehet a tájkép a tóban található kis szigettel, rajta a kápolnával, valamint a tó fölé magasodó sziklaszirttel, melynek tetején a bledi vár áll méltóságteljesen. A lenyűgöző hatás még fokozható, tiszta időben ugyanis az Alpok impozáns hegyvonulatai is láthatók a város mögött.

Kb. 10 km-re innen a Bohinji-tó vadregényes világába csöppenünk. Békésebb a vidék, kevesebb a turista, tisztább a víz, mint Bledben. Tavasszal és ősszel felejthetetlen kirándulásokat tehetünk a környéken.

A karsztvidék barlangjai közül a leghíresebb a Postojnai cseppkőbarlang, én mégis inkább a másik nagy híresség, a Skocjan barlangrendszer felkeresését ajánlom, mely 1986 óta a világörökség része. Érdekessége a Reka folyó által a hegybe vájt lyuk, ahol a víz bezúdul a föld alá, hogy a folyó végül útját 40 km hosszan, Triesztig a felszín alatt folytassa. Monumentális méreteit nem adja vissza a fénykép, a mélyben rohanó víz morajlását a saját fülünkkel kell hallanunk.

Tengerparti nyaralás tervezésekor viszonylag ritkán jut eszünkbe Szlovénia, pedig az ország alig 50 km hosszúságú partvidéke igazi meglepetéseket tartogat. A velencei hangulatú Izola és Piran girbegurba utcácskáival, színes kőházaival, a kikötőben ringatózó vitorlások látványával a mediterrán életérzés megtestesítője.

Az ország belső vidékeinek várai és városai igazi időutazást ígérnek a középkorba. Skofja Loka, és Predjama vára, vagy akár Ljubljana és Kranj városközpontja is megérnek egy-egy sétát.

Utazzunk Szlovéniába, ha pihenésre vágyunk, ha aktív sportolási lehetőségeket keresünk, ha kirándulnánk, vagy ha csak napoznánk és korzóznánk a tengerparton. Ha szeretjük a változatos és finom ételeket, a jó borokat, vagy épp a jó söröket. Lehetünk fiatalok, vagy idősebbek, utazhatunk családdal, barátokkal, egyedül vagy párban, Szlovéniában a lehető legjobb helyen vagyunk.

 

Kriszta