A valóságban is léteznek? A csillagok háborúja forgatási helyszínei

A valóságban is léteznek? A csillagok háborúja forgatási helyszínei

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban… Ki ne tudná ebből a rövidke szövegrészletből, hogy melyik film bevezetőjéről van szó. A Star Wars univerzumának forgatási helyszínei nincsenek is olyan távol, mint gondolnánk. Jó hír, hogy nem kell túl messzire utaznunk, hogy lássunk néhányat.

 

A leghíresebbek természetesen a legkorábbi epizód- az Egy új remény- helyszínei Tunéziában. Luke Skywalker gyermekkori otthona, Tatuin tájai a valóságban Matmata városánál, Tozeurben, a kiszáradt Chott El Jerid sóstó környékén, illetve Djerba szigetén találhatók. Néhány helyen még ma is láthatók a felépített díszletek. Az első rész forgatása után még sokszor visszatért a stáb az országba, így az újabb filmekben is feltűnik Tunézia.

Endor holdja, az evokok otthona a kaliforniai Redwood Nemzeti Park.    

A Baljós árnyak és a Klónok támadása jeleneteiben feltűnő Theed királyi palotája igazából a Plaza de Espana a spanyolországi Sevillában. A lélegzetelállító teret digitálisan animálták kör alakúvá. 

A sith-ek bosszújában feltűnik többek között a thaiföldi Phang Nga-öböl is, mely a filmbeli Kashyyyk bolygó sajátos tájait jeleníti meg, ahol Csubakka is született. 

A legújabb film, a Solo: Egy Star Wars történet nagy részét az Afrika partjaihoz legközelebb fekvő Kanári-szigeten, Fuerteventurán forgatták. Homokdűnéivel és vulkanikus hegyeivel a sziget ideális háttér Han Solo korai éveinek bemutatásához.

A lista a teljesség igénye nélkül készült, hiszen a stáb beutazta a világot Izlandtól (Eadu) Guatemala őserdejéig (Yavin), a Maldív-szigetektől (Scarif) Jordániáig (Jedha).   

 

Kriszta