Ahogy én láttam a Dominikai Köztársaságot

Ahogy én láttam a Dominikai Köztársaságot

Vártam nagyon azt az utazást, vártam, mert nagyon szeretek repülni, főleg jó sokat, jó messzire, és vártam, hogy láthassam a karibi csodát. Azt a karibi csodát, amit azelőtt nagyon sok utasunknak adtunk el, így pont jól jött, hogy adódott egy dominikai utazás lehetősége.

11 órás repülés és egy kiadós alvás után ott álltam első reggel a Karib-tenger partján, kezemben egy csésze méregerős kávéval, éreztem az egyre forrósodó nap simogatását, hallottam a tenger soha nem szűnő morajlását. Bevallom, borzasztóan tetszett és nagyon élveztem, hogy ott lehetek. Sok tenger- és óceánparton álltam már életemben, de az, ott valahogy más volt, mint az addigiak. A környezet, a pálmafák, az illatok.

Az első két éjszakát egy adult only szállodában töltöttük az ismert Punta Cana partszakasztól kb 1,5 órányi távolságra, a sziget déli részén, a La Romana régióban. Ez a rész nem annyira nyüzsgő, sőt! A karib-tengeri részen még a tenger is sokkal nyugodtabb, mint északon, olyan, mint egy selyemtakaró, még csak nem is hullámzik. A szállodák teljes egészében visszaadják a karibi hangulatot, sokkal inkább olyanok, mint egy óriás rezervátum, hatalmas terekkel, gyönyörű kertekkel, több tíz kilométerre egymástól, teljesen zavartalan, zárt öblökkel. Igazi paradicsom.A kb 30-40 perces autóútra lévő Boca Chicára ugyanez nem mondható el, ott egy másodperc alatt rombolja le az utazó illúzióját a teherhajók és gyárak látványa. Rendben van, az is kell, csak nincs helye mellette turizmusnak. Az ottani hoteleket kevésbé ajánlanám a Dominikai Köztársaság iránt érdeklődőknek. Láttuk, köszönjük, majd gyorsan mentünk is tovább északra, a nyüzsgő Playa Bavarora, illetve Punta Canara. Az Atlanti-óceán partja csodálatos, teljesen más, mint La Romanan: hosszan elnyúló, néhol kicsit ugyan zsúfolt, de a környezet és az ÓCEÁN színe lenyűgöző, itt megtalálja a számítását kicsi és nagy, napimádó és szörf szerelmes. Minden pontosan olyan, mint amilyennek az ember elképzeli, a környezet fantasztikus, csak úgy, mint az all inclusive szállodák: hatalmasak, a konyha és a vendégszeretet ugyanolyan, mint a sziget egész területén, páratlanul gazdag, bőséges, és minőségi. Mindent a vendégért! A svédasztalon megtaláljuk a legkülönfélébb halakat, rákokat, gyümölcsöket és frissensülteket, legyen az kardélen felszolgált ló, vagy cápa steak, bélszín, de ugyanúgy megtalálható az asztalokon a calamari, a garnéla, de találkoztam delfin hússal is az egyik szállodában, amit persze nem kóstoltam meg.
Imádom a gyümölcsöket, így a reggelim mindig adott volt, mert friss mangó, dinnye, ananász és passion fruit mindig volt az asztalon, persze az amerikai vendégekre itt is gondolnak, nem csak a légkondicionált helységekben (meg lehet fagyni némelyik bárban), mert a cukorszirupba mártott fánk, marshmallow, mogyoróvaj minden svédasztalon állandó szereplő.Kirándulások során ellátogattunk egy Punta Canahoz közeli dzsungelbe, ahol kicsit közelebb kerülhettünk a helyiekhez. Hotelen kívül sajnos érezhetően nagyon nagy a szegénység, de ezt a látogatókkal nem éreztetik. A dominikaiak nagyon boldogok, ők úgy mondják, addig nincsen baj, amíg van zene, tánc, szerelem és mamajuana.Az egész napos túrán megnéztünk egy szivar manufaktúrát (ahol az igazi dohányból gyártják a szivart, mert a legtöbb szivar általában banán levélből készül), cukornád ültetvényt, egy iskolát, Dominika híres (és nagyon csúnya) katedrálisát, amelyet még a pápa is megáldott, illetve elmentünk egy családhoz, ahol megnézhettük, hogyan készül a kávé, a csoki, a kakaó és a mamajuana.
Mamajuana! Nem szabad kihagyni, esténként, a bárban ülve, ahol őrülten szól a latin ritmus, örök kellék egy jó pohár mamajuana, ami vörösborból, rumból, mézből és különböző fűszerek keverékéből készül. Két-három pohár jéghideg mamajuana, és tényleg nincs az a gond vagy baj, melyet ne űzne el.Pár nappal hazaindulás előtt elvittek a santo domingoi régióba, ahol zömében inkább adult only szálláshelyek a jellemzőek. A korábban látottakkal ellentétben (láttam 4700 szobás hotelt is) ezekben nincsen külön x-box room, Disney gyerekklub, vagy tiniknek fenntartott chat szoba, annál inkább megtalálhatóak arrafelé a prémium kategóriájú, 100-110 szobás szállodák, saját öböllel, helikopter leszállópályával, de van olyan, amely csak hajóval közelíthető meg, hisz egy önálló szigeten található.

 

Balázs