Ahogy én láttam Mallorcát

Ahogy én láttam Mallorcát

Mallorca. Első hallásra a hajnalig tartó partik, a végtelen hosszúságú tengerparton fekvő szállodák sokasága, a tomboló bárok, ami elsőre az utazó eszébe jut Mallorca hallatán. Van, aki mindezektől elborzadva lapozza tovább a katalógust, de akad olyan is, akinek pontosan ezek a képek hozzák meg a kedvét egy mallorcai utazáshoz.


Pedig a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorca sokkal több, mint egy nyaralósziget: a napfény, és a szép strandok mellett megszámlálhatatlan kirándulási, és szórakozási lehetőséget, számos csodás látnivalót, és természeti szépséget tartogat. Igen, a szigeten vannak olyan városok, melyek csak az éjjel-nappal tartó bulizásról, kocsmázásról szólnak. Ilyen El Arenal, Playa de Palma, Magaluf, vagy Paguera, de mindezek mellett a sziget ezer és ezer élménnyel várja az odalátogató utazót!

Észak vagy kelet felé haladva a táj elcsendesedik, és mintha másik szigeten járnánk, egy teljesen más világba csöppenünk. Eltűnnek a több emeletes diszkók, zajos sörbárok. Helyüket a tengerparton hangulatos éttermek -gőzölgő paellaval, sangriaval, tapassokkal-, kávézók, üzletek veszik át. A tengerpart, csak úgy, mint a sziget egésze, sokszínű, és változatos.

Ugyanúgy megtalálhatóak a hosszú, tengerparti szállodákkal szegélyezett partok, mint a csendes, eldugott, pinea erdőkkel tarkított romantikus öblök.

A sziget északi részén, kb 1,5 óra buszútra a fővárostól, Palmatól, az Alcudia-öbölben, mindenki megtalálja a számítását. A város üdülőterületének 8 km hosszú, fehérhomokos, kék zászlós, talán a sziget legjobbjának számító, bárokkal, éttermekkel, és üzletekkel körülvett, lassan mélyülő tengerpartja (Port d'Alcudia) számos remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Alcudia Mallorca egyik fő turista-központja, amely igen jó hírnévnek örvend. Gyermekes családok számára is ideális. Az alcudiai Hidropark az aquaparkok szerelmeseit kényeztetheti el. A Hidroparkban a remek csúszdák mellett minigolf, és egyéb "száraz" szórakozási lehetőségek is kipróbálhatók. A gyermekek szórakoztatásáról a Playa de Muro strand közelében található El Laberinto, a különleges labirintus-park is gondoskodik.

Alcudia csodálatos óvárosát középkori falak fogják közre, melyek építése 1298-ban kezdődött, és a városfal két középkori kapuja is látható ma még. Az egyébként nagyon zsúfolt óvárosban sétálókat kedves, szűk utcák, és szép épületek varázsolják el, és a számos étterem egyikében remek fogások kóstolhatók. Vasárnaponként, és keddenként az óvárosban piac működik, ahol bevásárolhatunk friss olívabogyóból, sajtból, vagy sonkából.

Alcudia remek kiindulópont túrázáshoz, vagy kerékpározáshoz is: például innen 12 km-re található a S'Albufera Természeti Park, amely egy mocsaras lápvidék több mint 200 madárfaj, kétéltűek, orchideák otthona. Szintén jó kirándulási célpont innen Mallorca északi részén fekvő Pollenca. Pollenca Alcudiától 12 km-re, északnyugatra található város a Serra de Tramuntana hegylánc lábánál. Vonzó, szépséges, autentikus, tradicionális, mallorcai település, messze a zsúfolt, egykori bájukból már vesztett nyaralóhelyektől. A városban XVII-XVIII. századi házak között  középkori szűk utcák kanyarognak. A Serra de Tramunta hegység gyönyörű, érintetlen természeti kincsekkel, és elképesztő kilátással kápráztatja el az ide kirándulókat. A Serra de Tramuntára sokan csak egyszerűen a földi paradicsom kifejezést használják. A nyaralóhelyek közül Alcudiához található legközelebb a Formentor-fok, valamint Mallorca egyik legszebb strandja, Playa Formentor.

Aki Mallorca keleti partján nyugodtabb, csendesebb, családbarát nyaralásra vágyik, annak Cala D'ort javaslom. A festői településnek hét öble van, melyekből hat saját stranddal rendelkezik, míg a hetedik egy yacht-kikötő, remek éttermekkel. Cala D'Or egész évben csendes, bár a júliusi, és augusztusi hónapokban itt is megjelenhet a tömeg, akiket elvarázsol a strandok szépsége. A védett öblökben elhelyezkedő strandok itt szép fehérhomokosak, de igen kicsik. Cala D'Or különbözik sok mallorcai üdülőhelytől abban, hogy saját stílusa van. Túl magas épületek építése itt nem engedélyezett, és a legtöbb ház fehér, ibizai stílusban épült, ennek az előírásnak még az újonnan épülő szállodáknak is meg kell felelniük.

Cala D'Orból busszal, hajóval, autóval vagy akár kerékpárral elérhető a Mondrago Természeti Park, amely amellett, hogy egy természetvédelmi terület, ahol remek sétákat lehet tenni, két gyönyörű, romlatlan strandja is van (Cala Mondrago, és S'Amador), fehér homokkal, gyönyörű kék tengervízzel. Cala d'Orban nyaralva érdemes ide ellátogatni - de akár távolabbról is.

Cala Millor Mallorca keleti partjának legnagyobb, és első számú üdülőhelye, remek homokos stranddal. Ez Mallorca egyik első üdülő-települése, de jellegtelen, és nem spanyolos. A repülőtértől 70 km-re van. Az első itteni szálloda 1933-ban épült, mára 61 szálloda, és 65 apartman létesült. Számos magas szálloda, üzlet, bár, és szórakozóhely található itt, a keleti parti települések közül Cala Millornak van a legpezsgőbb éjszakai élete. Ugyanakkor családok számára is kiváló hely.

Palma de Mallorca a sziget fővárosa, és egyben legnagyobb városa. 401 ezren lakják, de a közeli elővárosokkal együtt 600 ezres a lakossága. Mallorca lakóinak majdnem fele a városban, vagy környéken él.

Palma de Mallorca izgalmas, pezsgő, ugyanakkor elegáns város, sok látnivalóval. A városban remek éjszakai élet, finom fogásokat kínáló éttermek várják az ide utazókat, számos üzlet, kávézó, és szép terek is vannak. Építészete nagyon érdekes, a régi és új kivételes keveréke, melyet sokan Barcelonához hasonlítanak.

Érdemes tehát egy sétát tenni az az óváros szűk utcáiban, a La Seu / Palma Katedrálistól elindulva. Ajánlott végigsétálni a főutcán, a Passeig del Born bevásárló-sétálóutcán is. Aki megnézne egy remek, autentikus piacot is, ahol friss és jó minőségű halat, húst, zöldséget és gyümölcsöt szerezhet be, illetve meg akarja kóstolni az igazi helyi ízeket, az pedig a Placa del Olivaron működő Mercat de l'Olivar piac felé vegye az irányt.

Palma de Mallorca öt legismertebb látnivalója a katedrálisa, a Bellver kastély, és az arab fürdő, valamint az árkádokkal és éttermekkel tarkított Placa Major és a hangulatos Ramblas. A Palma Aquarium gyerekekkel kötelező, és valószínűleg a felnőtteknek is tetszeni fognak cápái, valamint halai a Földközi-tenger környékéről, és a trópusi vidékekről. 55 akváriuma közül a 8,5 m mély, 33 m hosszú, 25 m széles cápaakvárium Európa legmélyebbike.

Bár Soller önmagában is igen szép, a fő élmény az odajutás: a kis nosztalgiavonat hegyeken, völgyeken, és 13 alagúton megy át, gyönyörű kilátás, és felejthetetlen élmény várja az utazókat.

A vonat (Ferrocarril de Sóller) a Placa de Espana állomásról indul, amely 10 perc gyaloglásra található Palma de Mallorca óvárosától. Sollerben megcsodálhatjuk az igazi Mallorcát, távol a turisták nyüzsgésétől. A narancsligetek árnyékában fekvő városkában járva fantasztikus élményben lehet része az utazónak, sok, ma is látható épület a XIV. századból való. Sollerben megint vonatra (pontosabban villamosra) szállhatunk: a Soller-Port de Soller útvonalon, amely szintén érdekes, és Port de Soller egy nagyon szép, a francia Riviérát megidéző, hangulatos üdülőhely.

Mint látszik, Mallorca az ezerarcú sziget, legyen szó a tengerparti pihenésről, bringás esetleg gyalogos vagy lovas túrázásról, a lehetőségek bővelkedő tárházát tartogatja az oda utazó számára, unatkozni egy percet sem lehet! Egy felejthetetlen tengerparti buli, egy gyertyafényes vacsora valamelyik kolostorból átalakított luxus fincaban, egy „gasztrósokk” Palma egyik gourmé éttermében, vagy egy romantikus autós kirándulás a sziget eldugott öbleit felfedezve, bárhogyan is nézzük, mindenképpen érdemes elrepülni oda és felfedezni a kincseit, és talán egy hét nem is elég, hogy Mallorca valamennyi élményében részesülhessünk.

Balázs