Ayutthaya, Sziám egykori fővárosa

Ayutthaya, Sziám egykori fővárosa

Ha Thaiföldre látogatunk, mindenképp érdemes felkeresni a Bangkoktól mindössze 80 km-re északra található Ayutthaya történelmi városát, mely 1991-ben felkerült az Unesco világörökségi listájára is.

 

Egy korábbi blogbejegyzésemben már megemlítettem egyszer Ayutthayát, most erről a műemlékekben bővelkedő városról szeretnék kicsit bővebben írni.

Talán legfőbb jellegzetessége a Wat Mahathat templom területén található Buddha fej, melyet a banyan fa léggyőkerei nőttek körbe. Pontosan nem ismert, hogy mikor és hogyan kerülhetett oda, teóriák persze léteznek, köztük egy olyan is, hogy egy tolvaj rejtette itt el a zsákmányát.

A látogatók figyelmét felhívják rá, hogy egy szent helyen járnak és adják meg ennek megfelelően a tiszteletet; bár csak egy jelképes lánccal van körülkerítve, a fejet megérinteni természetesen nem szabad. A Délkelet-Ázsiában gyakran előforduló banyan fa azért is érdekes, mert Buddha egy ilyen fa alatt világosodott meg.

Az 1350-ben alapított Ayutthaya egykoron a Sziámi Királyság fővárosa volt, lakosságának száma a 18. századra elérte az egymillió főt. Az évszázadokon át virágzó nagyvárost a burmai seregek dúlták fel 1767-ben és rombolták porig a több száz templom és kolostor nagy részét. Miután lakóit is elűzték, a város régi helyén nem is épült újjá – néhány kilométerre, keletre épült fel a modern Ayutthaya.

 

Thaiföld természetesen számos egyéb látnivalót nyújt, Kriszta kolléganőm egy korábbi blogbejegyzésében például Khao Lak-ról áradozott. Nehéz választani, ezért úgy gondolom, érdemes mindkét helyszínt felkeresni!

Tamás