El Hierro - a legkisebb Kanári-sziget

El Hierro - a legkisebb Kanári-sziget

El Hierro a Kanári-szigetek egyik legkevésbé ismert tagja. Leggyorsabban Teneriféről közelíthető meg repülőgéppel vagy komppal, ez utóbbi mintegy 2 és fél órás hajóutat jelent, Los Christianos-ból a közel 6.000 fős városba, Valverdébe, mely El Hierro legnagyobb telelpülése.

Ez a pici, bioszféra-rezervátumnak nyilvánított sziget biztosan elnyeri a természetkedvelő utazók tetszését vulkanikus talajával, buja zöld növényzetével és a tengeri rezervátumot képező vizek tisztaságával. Számtalan lehetőség közül választhatunk, hogy felfedezzük a hihetetlen természeti látványosságokat! Merüljünk alá, és csodáljuk meg a 2011-es vulkánkitörés után fergeteges gyorsasággal újraképződött, egyedülálló víz alatti élővilágot, menjünk végig az ősi erdőkben kígyózó túraösvényeken, vagy csak pihenjünk meg a gyönyörű tájon. El Hierro szigetén minden lélegzetvétel igazi öröm!A Kanári-szigetek legkisebb tagja, El Hierro. El Hierro a világ első szigete, amely képes önállóan megoldani energia ellátását víz- és szélenergiából.
A Gorona del Viento szélerőmű átadása óta a sziget 100%-ban fenntartható energiára épül. El Hierro lett az első sziget, amely megújuló energiaforrások felhasználásával vált teljesen önellátóvá.
A környező szigetek is főleg megújuló energiát használnak, leginkább napenergiát és szélenergiát. De El Hierro az első sziget, amely tényleg képes lesz leszakadni a külvilágtól.
A szélenergiából származó plusz energiát arra használják, hogy felpumpálják a vizet a kikötő melletti víztározóból egy nagyobba, amely már 700 méterre van a tenger szintje felett. Amikor szélcsend van, innen folyatják le a vizet, hogy a vízerőmű termelje a szükséges energiát.
Habár El Hierro a legkisebb a sziget, kiváló termőföldjeivel, meredek szikláival, egyedi geológiai képződményeivel, buja növényzetével és jól kigondolt, fenntartható fejlődési stratégiájával az UNESCO elismerését is elnyerte.
El Hierró számtalan meglepetéssel várja az odautazókat.

A híres kanári-szigeteki művész, César Manrique által tervezett La Peña-kilátóból lenyűgöző kilátás nyílik az El Golfo-völgy több mint egy kilométer magas szirtjeire. A kilátó vendéglőjében helyi ételkülönlegességek széles választékából csemegézhetünk, míg 700 méter magasból a látványban gyönyörködünk.

Az El Golfo-völgyben található, sós vizű természetes medence a vulkánok ajándéka El Hierro lakosai számára. Érdemes csobbanni egyet a hűs vízében. Annak ellenére, hogy ez egy érintetlen és ritkán látogatott helyszín, semmibe nem kerül oda eljutni.

El Hierrora utazva a mélytengeri búvároknak kihagyhatatlan élmény a La Restinga tengeri rezervátum, amely egy nyugodt, védett természetvédelmi terület. Több mint 300 méteres, sziklákban, szirtekben, barlangokban és homokpadokban gazdag mélységei a legkeresettebbek közé tartoznak a búvárkodás szerelmesei körében. Sajátos, vulkanikus víz alatti tájai páratlan és élettől nyüzsgő látványosságot kínálnak minden merülőnek.
Különös vonzereje van a vidéknek, ahol az El Hierro őslakosai által szentként tisztelt garoéfák nőnek. A sziget lakossága egykor a fa leveleiben összegyűlt esővízzel oltotta szomját. Egy kis oktatóközpont épült a helyszínen, ahol a látogatók megtudhatják, hogyan alakul ki a vízszintes eső, és a titokzatos hely egyéb sajátosságaival is megismerkedhetnek.

Frontera tájvédelmi körzet egy elvarázsolt erdő. Olyan érzés belépni ebbe a védett természeti környezetbe, mintha egy másik világba érkeznénk. Az embert lenyűgözik a több mint nyolc méter magasra növő fák, amelyeket folyamatosan fodroz a szél. Ilyen erdő már csak három helyen található az egész világon. Joggal vált hát El Hierro jelképévé és büszkeségévé!

S, ha mindez nem elég, El Hierro szigetén mindenhol ingyenesen elérhető a wifi, ami manapság nem egy elhanyagolható szempont az utazók körében…

Balázs