Földön, vízen, levegőben a Seychelle- szigeteken

Földön, vízen, levegőben a Seychelle- szigeteken

Ezen a héten folytatjuk kalandozásunkat az ezerarcú Seychelle-szigeteken földön, vízen, levegőben. Bőven van lehetőségünk rá, hiszen az ország 115 kisebb- nagyobb szigetből áll, melyek rendkívül változatosak.

Hihetetlen, de igaz, hogy a Seychelle-szigetek mindegyike különböző, így a nyaralás alkalmával érdemes legalább a 3 legnagyobb szigetet, Mahe-t, Praslin-t és La Digue-t felkeresni. Mint minden légi úton érkező utas, Mahe nemzetközi repülőterén szállunk le. A hosszú repülőút után mindenképp időt kell hagyni egy kis feltöltődésre és lelassulásra, bár ahogy az előző blog bejegyzésben is olvashattátok, ez a hely hangulatának és a helyiek vendégszeretetének köszönhetően extrém gyorsan megy.

Nem kell hatalmas távolságokat megtennünk a főszigeten sem, tehát bárhol is van a szállásunk, érdemes felkeresni a világ legkisebb fővárosát, Victoriát, ahol az ország lakosságának kb. egyharmada él. A város Viktória angol királynőről kapta a nevét, miután az 1810-es években a britek átvették az uralmat a szigeteket először gyarmatosító franciáktól. Kb. 20 perc elegendő, ha a fő látványosságokat, a Big Ben kicsinyített mását, a régi kormányzósági palotát, a hindu templomot meg szeretnénk nézni. Érdemes még betérni a piacra, ahol az egzotikus fűszernövényektől, és trópusi gyümölcsöktől roskadó asztalok, a felső szinten pedig kézműves szuveníreket árusító üzletek csábítanak vásárlásra. Victoria felett van egy kilátópont, ahonnan belátni a város előtt elterülő szigeteket, a gyönyörű panorámáért megéri kitérőt tenni. A csodaszép és változatos strandokon túl van még egy kihagyhatatlan hely, a Takamaka rumkészítő üzem, ami családi vállalkozásként üzemel egy felújított, műemléki védettséget élvező koloniális stílusú házzal, egy mini esőerdővel és persze saját óriásteknősökkel kiegészülve. Érdekes részleteket tudhatunk itt meg a szigetek, a birtok, illetve a rumkészítés történetéből. A végén nem hagyhatjuk ki a kóstolót sem, ahol lelkes házigazdáink 6 féle rummal kínálnak minket. A házban a Seychelle-szigetek egyik legjobb étterme működik, így akár egy ebéddel, vagy vacsorával is megtoldhatja a programot az éhes turista.

Mahe-t elhagyva újabb kaland vár ránk, az Air Seychelles 19 fős kisrepülőjén, ami mindössze 15 perc alatt teszi meg az utat Praslin szigetére. A levegőből az Indiai-óceán minden színe megmutatkozik, egyik ámulatból a másikba esünk útközben a táj szépsége láttán. A sziget leghíresebb látnivalója a különleges pálmafajtának, a Coco de Mer-nek is otthont adó Vallee de Mai Nemzeti Park, mely az Unesco világörökségi listáján védett természeti értékként szerepel. Az esőerdő a növényeken kívül számtalan egzotikus állatfaj élőhelye, úgy mint a fekete papagáj, vagy a seychelle-i kaméleon. Mondanom sem kell, ez utóbbit nagyon nehéz észrevenni, így igazán szerencsésnek mondhatja magát az, aki találkozik egy példánnyal. A golf szerelmeseinek Praslin-t ajánlanám, hiszen a szigetország egyetlen 18 lyukú golfpályája itt található. Praslin-on az élet, ha lehet még lassabb, mint Mahe-n, így jó felkészülés lehet a La Digue-i napok előtt, ahol tényleg háborítatlan nyugalomban lehet részünk.  

Praslin és La Digue között napi 6-8 kompjárat közlekedik, a menetidő kb. 20 perc. La Digue-en kötelező biciklit bérelni! A kb. 5 km hosszú és 3,5 km széles sziget akár gyalogszerrel is könnyen bejárható, de sokkal szórakoztatóbb két keréken felfedezni az álomszép tengerpartokat és a bájos településeket. Itt található a világ egyik legszebb és legtöbbet fotózott strandja, az Anse Source D’Argent, melyet a zsúfoltság elkerülése érdekében érdemes délután 4 óra után felkeresni, akkortájt az egy napra áthajózók elhagyják a szigetet. Az autentikus kreol konyhát leginkább a Chez Jules-ben lehet kipróbálni. A kis étterem olyan, mint egy trópusi mesekunyhó, az étkezés közben elénk táruló látványra pedig egyszerűen nincsenek szavak. Arról nem beszélve, hogy a világ legfinomabb octopus salátája náluk kapható.

Remélem sikerült bebizonyítanom, hogy a Seychelle-szigeteken a strandoláson és snorkelezésen kívül is számtalan lehetőség kínálkozik a szabadidő eltöltésére. Ha kedvet kaptatok egy utazáshoz, keressetek bátran, nagyon sokat tudok még mesélni.   

A blogbejegyzés első részét itt találjátok.

 

Kriszta