FTI Cruises - MS Berlin, a kis hajó

FTI Cruises - MS Berlin, a kis hajó

Életem első tengerjáró hajós élményének néztem elébe mikor megérkeztem Nizza kikötőjébe, ahonnan az FTI Cruises társaság MS Berlin nevű hajójának fedélzetén 3 napon keresztül megtapasztalhattam a Földközi-tengeren, hogy miért is keresik egyre többen az utazásnak ezt a formáját.


A nemzetközi hajózási előírásoknak megfelelően még kihajózás előtt minden utasnak kötelező a részvétel a biztonsági eligazításon: a szobában található mentőmellényeket magunkhoz véve kellett gyülekezni a megadott találkozási ponton, majd a bemutatót követően a mellényt felvéve kimenni a fedélzetre, hogy 3 fős oszlopokba igazodva felsorakozzunk a mentőcsónak alatt.

A kabinom még nagyobb is volt, mint amire számítottam, kényelmesen el lehetett férni benne.

Az ellátás tökéletes volt, a többfogásos vacsorák az igazi ínyencek elvárásaink is garantáltan megfelelnek.

A max. 412 utasra 180 fős személyzet jut – ez az arány is mutatja, hogy minden szolgáltatással a vendégek kedvét keresik, az ennél sokszor nagyobb méretű hajókhoz képest itt kifejezetten családias volt a hangulat.

Néhány adat, ez alapján mindenki maga eldöntheti, hogy a "kis" hajó valóban kicsinek számít-e.

Hossza: 139 m
Szélessége: 17,5 m
Süllyedése: 4,82 m
Kabinok száma: 206 (ebből 158 külső)
Tömege: 9.750 tonna

További részletek és érdekességek megtalálhatók az FTI-Cruises honlapján, vagy
ide kattintva>>>

Érdekesség, hogy 1986-tól az Álomhajó (Das Traumschiff) sorozat több epizódját is ezen a hajón forgatták.

Egészen különleges élmény Nizzát elhagyva elaludni a nyílt vízen, majd másnap reggel új helyszínen, ezúttal Marseille-ben ébredni, amely tipikus kikötőváros, halpiaccal, hangulatos utcákkal, tengerparti sétányokkal.

Marseille kikötőjét elhagyva külön élmény volt a fedélzetről egészen közelről látni Alexandre Dumas regényéből, a Monte Christo grófjából ismert If várát, ahol a történet szerint a főhős, Edmond Dantes raboskodott. (A város legmagasabb pontján álló katedrálisból persze még jóval kisebbnek tűnt).

Következő nap Barcelona várt ránk, mely látnivalóival garantáltan leveszi a lábáról a látogatókat.

3 nap alatt rengeteg új élményt és tapasztalatot szerezhettem - köszönöm FTI Cruises, köszönöm, MS Berlin!

Tamás