Gibraltár - a mediterrán Anglia

Gibraltár - a mediterrán Anglia

Gibraltár igazán izgalmas hely az Ibériai-félsziget déli csücskében. Elég ha csak annyit mondok, hogy az összesen kb. 7 négyzetkilométer nagyságú földnyelv brit tengeren túli terület, melynek lakosságát a spanyol, portugál, máltai, olasz, marokkói és zsidó ősök leszármazottai, valamint britek alkotják. A hivatalos nyelv az angol, de szinte mindenki beszél spanyolul, valamint kialakult egy csak Gibraltárra jellemző angol- spanyol- arab keveréknyelv is.

Erősen ajánlott e különleges városállam felkeresése, ha Andalúziában járunk. A Földközi-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő szoros felett magasodó szikla stratégiai jelentőségű terület, melynek birtoklásáért évszázadok óta harcolnak (ma már csak a politika eszközeivel).

A legutóbbi 2002-ben tartott szuverenitási népszavazáson a leadott 18087 szavazat közül 17900 a brit uralom fenntartása mellett szólt, így az államfő továbbra is II. Erzsébet angol királynő, a hivatalos fizetőeszköz a gibraltári font és a látképet továbbra is színesítik a piros emeletes buszok és telefonfülkék. Ugyanakkor a brit és andalúz kisvárosok bája is tetten érhető.

A határátkelő után rögtön a repülőtér kifutópályája következik, melyet a városba vezető főút keresztez. A hely szűke miatt ez az egyetlen megoldás egy nemzetközi repülőtér fenntartására, mely a királyi légierő bázisaként is szolgál. Járat indulás és érkezés esetén megszólalnak a szirénák és lezárják a kereszteződéseket.

Gibraltár legújabb látványossága a Skywalk nevű üvegpadlós kilátó, melynek elhelyezkedése révén 3 ország és 2 kontinens lenyűgöző szépségében gyönyörködhetünk. A korábban katonai megfigyelőállásként működő, a tengerszint felett 340 méteres magasságban fekvő bázist a mai kor igényei szerint alakították át és 360 fokos panorámát nyújt. Az átadási ceremónián a szalagot- igazán stílusosan- a Luke Skywalkert alakító színész, Mark Hamill vágta el.

Gibraltár és Dél-Spanyolország jó ötlet, akár ősszel is!

 

Kriszta