Hogy kerül a hering a húsvéti asztalra?

Hogy kerül a hering a húsvéti asztalra?

Talán sokunkban felmerül a kérdés ilyentájt: itthon ünnepeljünk nagy családi körben, a Magyarországon szinte egyedülálló hagyomány- a húsvéti locsolkodás-, valamint a sonka- tojás- kalács szentháromság jegyében, vagy inkább bújjunk el a bolygó egy távoli pontján?

Olaszországban a hosszú böjt után a nagy étkezések ideje jön el, a különféle sütemények mellett főszereplő a bárány. Ki kóstolta már az angellino al forno-t, a borsos sült bárányt articsókával?

Az Egyesült Államokban kedvelt fogás a mézes sült sonka, a kedvenc csemege pedig a Peeps, mely nem más, mint a mályvacukor húsvéti kiadása. Óóó, ez annyira amerikai.   

Portugáliában tipikus ünnepi péksütemény, a folar van terítéken, melyben főtt tojások rejtőznek. Azt hiszem ezt meg kell kóstolni legközelebb autentikus környezetben.

Ha megkérdezném, hogy Franciaországról kinek melyik növény jut először eszébe, egész biztos vagyok benne, hogy legtöbben rávágnák: a levendula. Nyilvánvaló tehát, hogy a franciák a levendulának helyet szorítanak a húsvéti asztalon is, például mézben és levendulában pácolt bárány formájában.     

A végére tartogattam a legbizarrabb fogást, mely a „Jansson megkísértése” nevet viseli. Az összetevőkből- rakott burgonya hagymával, sózott hering, tejszín- kitalálhatjuk, hol találkozhatunk ezzel az étellel. Na, szabad a gazda? Ez bizony egy tipikus svéd ünnepi eledel.

Ezzel az izgalmas recepttel kívánunk Kellemes húsvéti ünnepeket!

http://www.mindmegette.hu/jansson-megkisertese.recept/
 

Kriszta

 

Képek: pinterest.com