Horvátország - az örök kedvenc újratöltve

Horvátország - az örök kedvenc újratöltve

Horvátország. A szó hallatán lelki szemeink előtt megjelennek az Adriai-tenger kék hullámai, a csipkézett partok és zöldellő erdők. Déli szomszédunk a számtalan gyönyörű tengerparton kívül híres még történelmi városairól, kitűnő ételeiről és finom borairól is ismert.

Horvátország könnyen elérhető, így a nyaralás, vagy egy hosszú hétvége tervezésénél mindig gondolunk rá. Azt hisszük, ismerjük. Biztosan tudunk az országról egy s mást, de mindig tartogat számunkra meglepetést. Következzen néhány köztudott és kevésbé ismert tény a magyarok legkedveltebb nyaralóhelyéről.

Horvátországban, Hvar szigetén a napsütéses órák száma átlagosan évi 2715 óra.

A hivatalos fizetőeszköz a kuna, mely horvátul nyestet jelent. A középkorban az értékes nyestbőr volt a fizetőeszköz, innen a pénz elnevezése.

 

A pulai amfiteátrum a római kori színházak közül az 5. legnagyobb és az egyik legjobb állapotban megmaradt.

A legősibb és nemzetközileg is ismert horvát kutyafajta, a dalmata származási helyének Dalmáciát jelölik meg, nevét is innen kapta.

A világ legnagyobb fehér szarvasgombáját (1,31 kg) 1999-ben az Isztrián találták.

Az Adriai-tenger sótartalma kisebb, mint a Földközi-tenger egyéb vizeinek, köszönhetően a sok édesvizű folyónak, mely táplálja.   

Horvátországhoz 1246 sziget és zátony tartozik, melyből mindössze 48 lakott.

Splitben a Diocletianus Palota bejáratát egy, a császár által Egyiptomból hozatott szfinx őrzi.   

A világ első tengeri orgonája Zadar városában található, melynek „sípjait” a tenger hullámai és a szél szólaltatják meg.

A dél-dalmáciai Ston városfalait „Európa kínai nagy fala” néven is emlegetik, nem véletlenül. Ez a híres kínai testvér után a világ második legnagyobb, máig álló védelmi fala, mely 5 km hosszú.   

  

Horvátországgal számolni kell. Ezt az állítást igazolja a tény, hogy az „Adria gyöngyszeme” rengeteg híresség kedvelt nyaralóhelye is. Szóval ne lepődjünk meg, ha legközelebbi horvátországi nyaralásunk alkalmával Steven Spielberg, Beyonce vagy John Malkovich ül le mellénk a szomszéd asztalhoz a helyi konobában.  

 

Kriszta