Időzónák érdekességei

Időzónák érdekességei

Egy egzotikus utazás során, akár nyugatra, akár keletre repülünk, szembesülünk az időzónák átlépéséből adódó kellemetlenséggel, az ún. jetlag-gel. A leggyakoribb tünet az alvászavar. Amerikában az érkezésünket követő napokon hajnalban ébredünk, míg Thaiföldön például legszívesebben csak délutánra állítanánk be a vekkert. Az időzónák sok más érdekességet is rejtegetnek, ezekből gyűjtöttem össze a legmeghökkentőbbeket.

Szinte hihetetlen, de Kínában mindössze egy időzóna van: a pekingi idő.
Nem volt ez mindig így, egészen 1949-ig, a Kínai Népköztársaság megalakulásáig 5 időzóna volt az országban, de ezt követően Mao Ce-tung kihirdette, hogy egész Kínában egységesen a pekingi zónaidőt kell figyelembe venni, ami meglehetősen érdekes a kelet-nyugat irányban 5.200 km hosszan elnyúló országban.

 

Ennek köszönhetően pl. a kínai-afgán határon van Földünkön a legnagyobb, 3 és fél órás „ugrás az időben”: míg Kínában pl. 08:00 óra van, a határ túloldalán még csak 04:30.

Csak összehasonlításképp: a hasonlóan széles, kelet-nyugat irányban mintegy 5.500 km hosszan elnyúló Kanadában 6 időzóna van, összesen 4 és fél óra eltéréssel. Ez a fél óra „csúszás” Newfoundland szigetén, Kanada keleti partjainál van érvényben.

 

A Csendes-óceán közepén észak-dél irányban haladó nemzetközi dátumválasztó vonal nevével ellentétben nem egy egyenes vonal, hanem igazodik az egyes szigetcsoportok zónákhoz történt besorolásához. A dátumválasztó keleti és nyugati oldala között mindig egy nap különbség van, hiszen nyugaton mindig egy nappal előbbre tartanak, mint keleten.

Az oroszországi Rajakoski egy alig 200 lakosú kis település a finn-norvég-orosz hármas határon. Érdekessége, hogy itt nem csak három ország, hanem három időzóna is találkozik: amikor Oroszországban már dél van, Finnországban még csak 11, Norvégiában pedig 10 óra.

Van, ahol a függetlenséget az időzónával is ki akarják fejezni. Így a Himalája lenyűgöző hegyei között található Nepálban 10, majd később további 5 perc eltérést határoztak meg az országot keletről, délről és nyugatról egyaránt határoló Indiához képest, így ott mind a mai napig 15 peccel a nagy szomszéd "előtt járnak".

 
A legtöbb időzóna egy országban cím tulajdonosa - tengerentúli területeinek köszönhetően – Franciaország, 12 különböző időzónával. Amikor Párizsban 16:00 óra van, a Francia Polinéziához tartozó Bora Borán még csak hajnali 4 óra.


A képzeletbeli dobogó 2. és 3. fokán Oroszország, valamint az Egyesült Államok áll 11-11 időzónával.

A Déli- és az Északi-sarkon áll elő az a furcsa helyzet, hogy nincs saját időzónájuk, mivel ezeken valamennyi időzóna áthalad. A bevált gyakorlat szerint a különböző nemzetek kutatóállomásainak személyzete hazájuk helyi ideje szerint állítja az óráját.

 

 Tamás