Így eshetünk szerelembe Szlovéniával

Így eshetünk szerelembe Szlovéniával

Hogy mikor kezdődött ez a szerelem, már nem is emlékszem pontosan. Gyerekként, a családdal jártam először az akkor épp frissen függetlenné vált délnyugati szomszédunknál..

Szlovéniát, az ott élők barátságos és közvetlen viselkedése és vendégszeretete mellett szerencsés földrajzi adottságainak köszönhetően emlegethetjük Európa ékszerdobozaként. A pöttömnyi országban igazán változatos a táj. A magas hegycsúcsok ölelésében kristálytiszta vizű hegyi tavak és patakok bújnak meg, a termál régióban gyógyforrások törnek fel a föld mélyéből, az Adriai- tenger partján pálmafák sorakoznak a sétányok mentén.

 

Egyszerűen nem tudok elképzelni olyan turistát, aki ne találná meg a számítását Szlovéniában. Mert a fent említetteken túl várnak még minket például barlangok, vadvízi evezésre alkalmas folyó, az Isztriára oly jellemző középkori városkép Piranban, remek síterepek a Júliai- Alpokban. Vég nélkül tudnám sorolni az itt található csodákat, melyek kis túlzással karnyújtásnyi távolságra találhatók egymástól. Életem egyik legnagyobb élménye, amikor pár éve április végén a délelőttöt a krvaveci pályán töltöttem, a síelésre legideálisabb körülmények között, délután pedig már Izola városában, a tengerparton egy pálmafa árnyékában ettem a frissen sütött tengeri süllőt. Aznap, a télből a nyárba tartván útba ejtettük a 12. században épült Predjama várát is, melyet mintegy 120 méter magasan egy függőleges sziklahasadékba építettek, így a helyiségek egy részét a hegy gyomrában alakították ki. Mindenkinek ajánlom, hogy keresse fel ezt a világon egyedülálló építményt, melynek látványa lenyűgöző, a története pedig rendkívül kalandos.   

Igazság szerint én azt gondolom, hogy Szlovénia túl közel van és túl izgalmas ahhoz, hogy ne keressük fel. És csak most jut eszembe, hogy a csodálatos Bled környékéről, a finom borokról, a klassz bicikli- és túraútvonalakról, vagy a fővárosról, Ljubljanáról még egy szót sem ejtettem...

Kriszta