Így síelünk mi

Így síelünk mi

A TUI Magyarország blogbejegyzésekért felelős munkatársai között visszatérő téma, hogy ki milyen környezetben tölti legszívesebben a szabadságát. Van, aki a tengerpartra esküszik; van, aki a kultúráért van oda; és van, aki mindig a hegyek között barangolna, egy dolog azonban közös kedvenc: a síelés.

Azt mondják, gyermekként a legjobb elkezdeni síelni, amikor még sokkal fogékonyabbak vagyunk az új elsajátítására. Ezt én sem vitatom, ezzel együtt én már felnőtt fejjel kezdtem el síelni, barátaim unszolására. Túl sok kedvem nem is volt hozzá, inkább csak a társaság miatt vettem részt az egy hetes olaszországi kiruccanáson. Eleinte persze furcsa volt, meg szokatlan, meg csak lassan jöttek a sikerélmények. Első piros pályás lecsúszásom első két fordulását természetesen azonnal bukfenccel teljesítettem. De aztán csak megcsináltam és jöhetett a folytatás.

Azóta mindig nagyon várom, hogy jöjjön a következő alkalom. Kedvenc pályáim azóta is Olaszországban vannak, ezek közül a Sella Ronda azért is rendhagyó, mert ez egy hegytömböt megkerülő „sí-körpálya. A 40 km hosszú útvonalat egy nap alatt kényelmesen körbe lehet síeléni, még úgy is, ha a szállásunk kicsit távolabb van és idáig is síelve kell eljutunk. Az ennek közelében található Marmolada gleccsert is meg kell még említenem: 3265 m-ről több, mint 1800 métert ereszkedve egyhuzamban lejuthatunk Malga Ciapela településre, 1416 méterre.

Természetesen Ausztriát is imádom, nem utolsósorban ennek közelsége miatt, valamint itt mindig biztosan számíthatok egy isteni gőzgombócra.

 

 

Tamás


Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen már gyermekként megtanultam síelni.A családi és baráti sítúrák eleinte Csehszlovákiába vezettek, majd pár év múltán átnyergeltünk Szlovéniára, ahol a téli sport szerelmeseit osztrák színvonalú pályák várták, jóval kedvezőbb áron. Személyes kedvencem Krvavec, ahol 30 km-es pályarendszer várja a látogatókat, Budapesttől mindössze 4 órányi autóútra. Ausztria hegyeit is ismerem, itt a legkedvesebb számomra a Ski Amade területén belül a Salzburger Sportwelt, ahol egy kicsit más léptékben gondolkodhatunk és egy hét alatt akár minden nap más hegyet, és minden csúszás alkalmával más pályát hódíthatunk meg.

A síelés kikapcsol, feltölt és lefáraszt. A nap végén jólesik a forró szauna, egy csobbanás a szálláshely medencéjében, és vacsoránál az alpesi ízek. Én gyerekkorom óta azt szoktam meg, hogy a síelést 2-3 naponta fél napos, vagy egész napos kirándulással, városnézéssel szakítjuk meg, így maximalizálva az élményeket.    

 

Kriszta