Karantén idején

Mit tehetünk karantén idején, ha kitört rajtunk az utazási láz?

Túlélési praktikák mániákus utazóknak karantén idejére

A mostani egészségügyi helyzet megköveteli, hogy maradjunk otthon, de mindannyian tudjuk, hogy a bezártság nem tart örökké és továbbra is vár ránk a nagyvilág. Mit tehetünk, hogy csillapítsuk utazás iránti vágyunkat?

Rendezgessük a fényképeinket.

Rendezgessük a fényképeinket.

A digitális fényképezőgépek és az egyre jobb kamerával rendelkező mobiltelefonok világában egy-egy utazásról több ezer fotó is készülhet, melyek közül bizonyára mindenkinek vannak kedvencei. Most, hogy időnk engedi érdemes ezeket átválogatni, megtervezni, hogy a lakásban hová és milyen formában (keretben, vászonképként, esetleg több fotót összevágva sorozatként) rakjuk ki. Készíthetünk ajándékba szeretteinknek vagy magunknak fotókönyvet. Már maga a fényképnézegetés is csodás emlékeket idéz, szinte az orrunkban érezzük a tenger illatát, halljuk a kedvenc templomunk harangjának kongását, a szánkban érezzük a helyi konyha remekeinek zamatát.

Nézzünk mesés tájakon játszódó filmeket.

Nekem elsőként a Walter Mitty titkos élete és a Vicky Cristina Barcelona fantasztikus képi világa és hangulata jutott eszembe, de ott vannak például a Bor, mámor, Provence vagy Napsütötte Toszkána mediterrán vidékekre csábító képkockái. A természet igazi szépségéről és erejéről, valamint egy belső utazásról szól a Vadon című film, ami az észak-amerikai kontinensre, azon belül is a Pacifikus Túraösvényre (Pacific Crest Trail) kalauzol minket. Ezek mellett a különböző utazási és természettudományos tematikájú tv csatorna és blog is különleges és számunkra ismeretlen helyre repíthet bennünket.         

Térképezzük fel szűkebb környezetünket.

Most jut idő a közelünkben található (és lehetőség szerint nem túl forgalmas) parkok, utcák, épületek felfedezésére is. Kiszellőztethetjük a fejünket, rácsodálkozhatunk az élővilágra. Nem rohanunk, bámészkodhatunk: az épített környezetünk legalább annyira izgalmas, mint a minket körülvevő természet. Egy könnyű séta vagy egy kis kocogás a mentális egészségünk megőrzése szempontjából is fontos tevékenység. 

Főzzük meg kedvenc nemzeti ételünket.

Együnk nemzeti ételeket

A magyaros ízek mellett számtalan nemzet konyháját ismerjük és szerethetjük. Ha szeretnénk egy képzeletbeli utazást tenni Mexikóba, Spanyolországba, Olaszországba, Törökországba, Thaiföldre, vagy bármely általunk szeretett helyre, nincs más dolgunk, mint megfőzni (esetleg megrendelni) kedvenc fogásunkat.         

Nem szeretnék úgy tenni, mintha semmi sem változott volna a járvány megjelenésével, ezért szóvá kell tennem, szerintem mi a legfontosabb dolgunk jelenleg.

Tegyünk rendet a gondolataink között.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a jövőben is fogunk utazni. A kormányok, szállodák, utazási vállalkozások, repterek és légitársaságok új ajánlásokat és szabályokat dolgoznak ki, hogy az utazók számára egészségügyi szempontból is minél biztonságosabb legyen az utazás. Ugyanakkor nekünk, utazóknak is sokkal nagyobb lesz a felelősségünk e tekintetben. A gyorsan meghozott döntéseknek és az irreálisan olcsó utazásoknak egy időre leáldozott. Sokkal jobban meg kell terveznünk az utazásainkat és szakértő segítséggel körültekintően választani a lehetőségek közül. A túlzsúfolt turistalátványosságoknál igyekszünk majd kevesebb időt tölteni és nagyobb igényünk lesz, hogy csendesebb, eldugottabb helyeket találjunk. Kiemelt fontosságú lesz a tisztaság és higiénia, valamint, hogy baj esetén minél hamarabb és minél jobb ellátáshoz juthassunk.      

Látni kell, hogy ez a helyzet nem a világ vége, ebben a pillanatban tehetjük meg az első lépést, hogy turistából mindannyian felelős utazóvá válhassunk és elköteleződjünk a fenntarthatóbb turizmus felé.

Kriszta

Kriszta Blog