Keleti nyugalom

Keleti nyugalom

Tél van. Kicsit megkésve, de megérkezett a nagy hideg és a hó, én pedig ábrándozva gondolok vissza az Andamán-tenger lágyan ringató hullámaira és a thai napsütésre. Még két hét sem telt el a hazaérkezésem óta, de már visszakívánkozom.

Aki járt már ott tudja, mire gondolok, amikor azt mondom, Thaiföld a mosoly országa. Az emberek önzetlenül kedvesek, segítőkészek és tényleg mindig fülig ér a szájuk. A vicces angol akcentusuk és a mókás szófordulataik csak még inkább erősítik azt az érzést, hogy teljesen ismeretlenül legszívesebben a kebledre ölelnéd őket.

A környezet elbűvölő. Nem állítom, hogy mindenütt patikarend uralkodik, cserébe viszont érdekes műszaki megoldásokra bukkanhatunk, bármerre járunk.

 

Khao Lak és a környező települések ennek ellenére rendezett benyomást keltenek, érdemes tehát kimozdulni, hogy felfedezzük a környéket. Ha nem közvetlen tengerparti szállodában lakunk, a strandon akkor is potom pénzért tudunk napernyőt és nyugágyat bérelni, sőt a legtöbb helyen egy palack víz is benne foglaltatik az árban.

 

Az infrastruktúra igazán jól kiépült, a thai masszázskuckók, éttermek, bárok, boltok, a helyi piac, a pálmafák árnyékában meghúzódó street food árusok színes kavalkádja varázslatos trópusi képet fest elénk.     

       

Ha hosszabb kirándulásokra indulnánk Khao Lak térségéből, elsősorban a Phang Nga Nemzeti Park és egyben Thaiföld egyik leghíresebb látványossága, a James Bond szikla jut eszünkbe, ahol az 1974-ben bemutatott, Az aranypisztolyos férfi (The man with the golden gun) című epizód kulcsjeleneteit forgatták.

 

Kevésbé ismert, de csodálatos természeti környezetben, hegyek ölelésében található a Khao Sok Nemzeti Park, ahol vadregényes túraútvonalak, folyók, patakok és tórendszerek, elefántok és majmok, vagy éppen izgalmas trópusi virágok ejtenek ámulatba.   

És ha ez még nem lett volna elég, itt van még egy ok, hogy Thaiföldre utazzunk. Az isteni thai konyha. Tengeri herkentyűk, zöldségek, friss trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek… Ennyire jó ételeket ilyen olcsón csak ott lehet kapni.

Legszívesebben holnap indulnék vissza. Ki tartana velem?

 

Kriszta