Key West, az USA legdélebbi pontja

Key West, az USA legdélebbi pontja

Key West, a Florida Keys szigetcsoport végállomása egy kisvárosnak számít a maga 27.000 lakosával, mégis Florida és egyben az Egyesült Államok egyik jelképe, mivel ez a kontinentális USA legdélebbi települése, egyben a karibi hangulat megtestesítője.

Bár Key West saját repülőtérrel is rendelkezik, a legtöbben azonban mégis autóval érkeznek ide, hiszen itt az út maga is látványosság: a tenger fölött végigvezető, cölöpökön álló ún. Overseas Highway, a U.S. Route 1 legdélebbi szakasza, 200 km hosszan vezet a Florida Keys-en keresztül, elválasztva az Atlanti-óceánt a Mexikói-öböltől. 

Az út mellett a régi vasúti hidak láthatók, itt-ott már meglehetősen hiányos állapotban.

Key West legdélebbi pontja, a Southernmost point mindössze 90 mérföldre, azaz 140 km-re található Kuba partjaitól. Garantáltan nincs olyan Key Westre látogató utazó, aki ne akarna magáról egy fényképet a jellegzetes betontömb mellett.

A sziget legmagasabb pontja, a Solares Hill alig 6 méterrel emelkedig a tengerszint fölé. A Hill, azaz Hegy elnevezés is jól mutatja, hogy a helyiek itt azért kicsit lazábban veszik az életet.

A város nevezetességei között található a Duval Street, Key West főutcája színes épületekkel, számtalan bárral, étteremmel. Nem szabad kihagyni a Hemingway házat sem, ahol a népszerű író több, mint 10 éven át élt. A házban kialakított múzeumban a figyelmesebbek megtalálhatják Az öreg halász és a tenger magyar nyelvű kiadását is. A ház érdekességei még az itt élő hatujjú macskák. A mintegy 50 macska mellső mancsán ugyanis a szokásos 4+1 ujj helyett 5+1 ujjat számolhatunk meg.

 

A nap lezárásának tökéletes helyszíne az óváros nyugati részén található tér, a Mallory Square, mely kedvelt gyülekezőhelye a naplemente szerelmeseinek. Az év 365 napján esténként akár több százan is ellátogatnak ide, hogy részesei legyenek ennek a hangulatos mini karneválnak a helyi mutatványosok, utcazenészek társaságában.

Tamás