Málta az Azúr Ablak nélkül is rendkívüli

Málta az Azúr Ablak nélkül is rendkívüli

Sokan úgy vélik, hogy a földközi-tengeri térségben Málta az egyik legérdekesebb, legsajátosabb úti cél. Az apró kis szigetország ellenére sok természeti szépség és történelmi látványosság lelhető fel. Legfőbb vonzerejét azonban markáns egyedisége adja!

 

A Földközi-tenger közepén fekvő szigetre könnyedén és gyorsan eljuthatunk, hiszen Bécsből közvetlen járattal alig 2 óra repüléssel már Máltára is értünk. És ha már ott vagyunk, akkor érdemes bejárunk a szigetcsoport három gyönyörű, lakott (Málta, Gozo és Comino) szigetét.

Málta egyik leghíresebb természeti látványossága a Gozo szigetén található Azúr Ablak, mely nevét onnan kapta, hogy ablakszerűen nyílik az azúrkék árnyalatú tengerre.  Ám sajnálatos módon többé nemigen tekinthetjük meg, hiszen 2017. március 8-án egy vihar hullámainak ostromától összeomlott a kőhíd és pillérje, a hatalmas sziklatömbök pedig a tengerbe merültek.

A geológusok már korábban jelezték, hogy a látványosság eróziója gyors, ezért a hatóságok meg is tiltották, hogy a turisták felmásszanak rá. Azonban még tilalom ellenére is sokan végigsétáltak a sziklahídon.
Az Azúr Ablak összeomlását követően a máltai kormány nemzetközi ötletelést kezdeményezett. Felmerült a javaslatok között egy digitális megoldás, melynek során hologrammal helyettesítenék a leomlott szikladarabokat. Ugyanakkor a miniszter egyértelműen kijelentette, hogy nem tervezik újjáépíteni a látványosságot.

Azonban nem kell elkeseredni, rengeteg ok maradt, amiért még mindig érdemes Európa legdélebbi országába utazni.
Itt van például a cominói Kék lagúna, melyet vétek lenne kihagyni. Ilyen gyönyörű, azúrkék színű tengerparttal ugyanis csak igen távoli helyeken találkozhatnánk. Ráadásul egy barlangot is találunk itt, melyen keresztül ki lehet úszni az öbölből a nyílt tengerre! Fantasztikusan hangzik, igaz?És akkor még nem is említettük a legnagyobb szigetet, ahol annyi történelmi, építészeti és kulturális nevezetesség található, hogy ezek felfedezésével akár egy teljes vakáció is megtölthető! Valettában, Málta bájos, festői fővárosában toronyházak helyett erődöket, plázák helyett kis utcákban megbújó divatos butikokat és elrejtett, hangulatos éttermeket találunk.Pakold be a bőröndöd és irány Málta! Nézz bele ajánlatainkba és foglald le utadat már most!

Képek: pinterest.com