Mexikó – dzsungel, maják és karibi kék

Mexikó nyaralás – dzsungel, maják és karibi kék

Nagyon régi vágyam volt egy mexikói utazás, ami most hála a TUI- nak, megvalósult. Nem titok, hogy az utazás rettentően hosszú és kimerítő, de igazság szerint a fáradtságom abban a pillanatban elmúlt, hogy kiléptem a cancuni repülőtér épületéből, ahol verőfényes napsütés és hangos madárdal fogadott.

Első pillantásra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy mennyire zöld a táj. A Yucatán-félszigeten az ősi és a modern városokat folyondárszerűen öleli körbe a vad és buja dzsungel.

Mexikó, Yucatán vad és buja dzsungel

A megérkezést követő napon Chichen Itza felé vettük az irányt. Az ősi maja romváros a világ egyik legismertebb archeológiai helyszíne, a világ hét új csodájának egyike. Leghíresebb építménye a Kukulkán piramis, de a labdajáték pálya és az El Caracol, a lenyűgöző csillagvizsgáló is rendkívül érdekes. A hely atmoszférája magával ragadó, érdemes a reggeli órákban érkezni, amikor még kevés a turista.

Chichen Itza gyönyörű maja piramisa

Egy cenote felkeresése szintén izgalmas program. Ezeknek a kútszerű karsztképződményeknek az alján frissítő édesvíz található a földalatti tó- és folyórendszereknek köszönhetően. Fürdőruhát érdemes vinni, hiszen bármikor jól esik egy hűsítő csobbanás.

Yucatan-félsziget cenote víznyelő

Az igazi karibi kék színt másnap, a cancuni szállodasornál elterülő tengernél pillantottam meg. A kb. 25 km hosszú fölnyelvet egyik oldalról a Karib-tenger, a másik oldalról a Nichupte lagúna határolja, ahol krokodilok is élnek, tehát a lagúnában fürödni szigorúan tilos.

Cancun homokos tengerpartja a szállodasornál

Dél felé haladva a természet még inkább átveszi a hatalmat, a szállodák kertjeiben iguanák süttetik a hasukat a napon, és koátik szaladgálnak a vendégek között. Sok hotel saját esőerdővel, néhány saját cenote-val is büszkélkedhet.

Koáti a szálloda kertjében

A Riviera Maya legnagyobb és legfontosabb városa Playa del Carmen rengeteg bárja, étterme és szórakozóhelye a turisták minden igényét kielégíti. A város nagyon biztonságos, akár az éjszakai órákban is nyugodtan sétálgathatunk a belvárosban.

Riviera Maya legnagyobb városa Playa del Carmen

A Riviera Maya- hivatalosan- legdélebbi pontján található Tulum. Az ősi maja romváros soha nem volt igazán kiemelkedő jelentőségű, de tengerparti fekvése egyedülállóvá teszi. Emellett számos épület jó állapotban maradt fenn, ezért mindenképp érdemes ellátogatni ide. Javasolt fürdőruhát vinni, mert az itt található strand a fölé magasodó romokkal gyönyörű és igazán egyedi.  

Tulum maja emlékei

Amellett, hogy a táj és a színek szemet gyönyörködtetőek és a helyiek mindenhol kedvesek, a Yucatán-félsziget nagyon biztonságos. Sokunk számára ez is rendkívül fontos szempont az utazás kiválasztásakor: én a mexikói nyaralást nyugodt szívvel tudom ajánlani.

A Yucatan-félsziget pálmafás tengerpartjai varázslatosan szépek

Mexikó, a Yucatán-félsziget minden várakozásomat felülmúlta, már most a következő mexikói utazásomat tervezgetem és arra bíztatok mindenkit, hogy fedezze fel személyesen ezt a varázslatos helyet.

 

Kriszta