Mexikó, Yucatán-félsziget, maják 1/2 rész

Mexikó, Yucatán-félsziget, maják 1/2 rész

Talán nincs is, akinek Mexikóról ne jutna eszébe a napsütötte, homokos tengerpart, a türkizkék víz, a jobbnál jobb all inclusive szállodák, vagy a mariachik, a tradicionális mexikói együttesek, melyek tagjai jellegzetes sombrerót viselnek, és a hagyományos mexikói esküvők elmaradhatatlan kísérői. A leginkább maradandó emlékeket azonban a Kolumbusz előtti indián kultúrák megismerésével szerezhetjük. 1/2. rész

 

Egyszerűen kihagyhatatlan program a Yucatán-félszigetre ellátogatók számára, hogy a tengerpartot legalább egy-két kirándulás erejéig maguk mögött hagyják és felkeressék a középkori indián emlékekben gazdag régió látnivalóit. Hiszen itt, Mexikó délkeleti részén, a Yucatán-félszigeten volt az egykori maja civilizáció központja. 

Az első városias jellegű maja települések már időszámításunk előtt 700 körül megjelentek, majd i.sz. 300 körül létrejöttek a legnépesebb városok, melyekben a lakosság  száma idővel elérhette a 100.000 főt is.

Chichen Itza egész Mexikó második leglátogatottabb történelmi helyszíne, 2017-ben közel 2,6 millió turista kereste fel. Domináns épülete a központi, négyzet alapú kőpiramis, a tollas kígyó, azaz Kukulkán temploma, más néven az El Castillo. Minden oldalán 91 lépcsőfok visz fel a tetejére, melyeket összeadva és hozzászámolva a legfelső emelvényt, megkapjuk a 365-öt, az év napjainak a számát.

De nem csupán ez utal az egykori papok csillagászati ismereteire, hanem a piramis tájolása is. Tavasszal és ősszel a napéjegyenlőség bekövetkeztekor a piramis szintjeinek a lépcsősor oldalára vetített árnyéka egy lefelé tekergő kígyót mintáz, melynek feje a lépcsősor alján található kőből épült kígyófej szobor.

Chichen Itza történelmi épületegyüttese 1988-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára, majd beválasztották a Világ hét új csodája közé, melynél az volt a kitétel, hogy 2000 előtt kellett felépülnie, méghozzá emberi kéz által. Ez utóbbi címet a „hetek napján”, 2007.07.07-én hirdették ki Lisszabonban nagyszabású gálaműsor keretében. A szavazók eredetileg 177 csodát neveztek meg az egész világról, majd miután ezt 21-re csökkentették, közel 100 millió szavazat alapján lett meg a Világ hét új csodája, köztük a Yucatán-félsziget e rendkívüli helyszínével.

A várost két ún. „cenote”, azaz nagyméretű, kör alakú nyílással rendelkező természetes kút mellett alapították, a leírások szerint valamikor i.sz. 415 és 455 között. A Yucatán-félszigeten több ezer ilyen vízzel telt, beomlott, kör alakú barlang is található: általában 10-20 méter mélyek és az édesvízhez többször sós víz is keveredik bennük, attól is függően, hogy milyen távolságra vannak a tengertől, melynek vize a parttól akár 100 km-re is beszivároghat a szárazföld alá.

Tamás