Mexikó, Yucatán-félsziget, maják 2/2 rész

Mexikó, Yucatán-félsziget, maják 2/2 rész

Talán nincs is, akinek Mexikóról ne jutna eszébe a napsütötte, homokos tengerpart, a türkizkék víz, a jobbnál jobb all inclusive szállodák, vagy a mariachik, a tradicionális mexikói együttesek, melyek tagjai jellegzetes sombrerót viselnek, és a hagyományos mexikói esküvők elmaradhatatlan kísérői. A leginkább maradandó emlékeket azonban a Kolumbusz előtti indián kultúrák megismerésével szerezhetjük. 2/2. rész

Tulum érdekessége, hogy a maják által emelt épületek a 12 méter magas tengerparti sziklafalon állnak, közülük a legmagasabb az ún. „El Castillo” közvetlenül a tenger fölé emelkedik.

Chichen Itzát követően Mexikó harmadik leglátogatottabb történelmi helyszíne a 2017-ben regisztrált 2,2 millió turistával, akik garantáltan találkozhattak a Yucatán-félszigetre annyira jellemző leguánokkal más néven iguanákkal. Bár elsőre kicsit félelmetesnek is tűnhetnek, ahogy az egyik helybéli ékes angolsággal megfogalmazta: "you don't bother me, I don't bother you", azaz ha te nem piszkálod őket, ők sem fognak piszkálni téged.

Bár valóban fantasztikus all inclusive szállodák foglalhatók Cancun vagy Playa del Carmen tengerpartjain, ha nyaralásunk alatt nem vagyunk minden éjszakára szálláshelyünkhöz kötve, érdemes ellátogatni Palenque vagy Uxmal romvárosába.

Az egykoron kb. 15 km2 alapterületű Palenque egy része a dzsungelben még ma is feltárásra vár. Központi épülete a Palota, benne a négyemeletes megfigyelőtoronnyal.

Uxmal legismertebb épülete a Varázsló piramisa. A különleges piramisok között is különlegesnek számít, mivel lekerekített sarkai miatt félkörívhez hasonló formát alkot, ami egyedülálló a maja építészetben.

Visszatérve Cancunhoz és a jobbnál jobb all inclusive szállodákhoz, biztos vagyok benne, hogy egy tengerparton eltöltött hét után is örökre emlékezetes élményekkel lehet hazatérni, sőt, kisebb maja emlékeket pár percre a szállodasortól is lehet találni - ilyen pl. az El Rey -, de feltétlenül érdemes akár csak egy napot rászánni, hogy jobban megismerjük ezt a gazdag kultúrát.

Tamás