Miért éppen Mexikó?

Miért éppen Mexikó?

Csodálatos bolygónkon számtalan szebbnél szebb felfedezésre váró hely található, hogy miért épp Mexikó az ahová mégis évről évre visszatérünk?

A válasz dióhéjban annyi, hogy az ország páratlanul sokszínű és mindenki számára, minden alkalomra tartogat meglepetéseket.

Utazásaink során eddig a Yucatán- félsziget varázslatos világába pillanthattunk be. A számtalan ősi romváros, a zöld ezer árnyalatában tündöklő rejtélyes dzsungel, a harsogóan színes falvak és városok, a csillogó karibi kék tenger, a hűvös homok, a féktelen nagyvárosi fiesták és a mosolygós maja őslakosok otthona ez a hely.

Mexikó

Talpunk alatt, a föld mélyén kristálytiszta forrásvizek csörgedeznek, melyek hűsítő hatását a változatos formában megjelenő víznyelőkben, úgynevezett cenotek-ban élvezhetjük. Talán elsőre nem tűnik túlságosan izgalmas programnak, de valóban különleges élményt nyújt egy-egy érdekesebb cenote.

A letűnt maja civilizáció emlékeit őrzi a végtelen dzsungel. A mindenki által ismert Chichen Itza jól kiépített útjait ezernyi turista koptatja naponta, a méltán híres és az újkori világ hét csodája közt számon tartott Kukulkán piramis valóban lenyűgöző látvány. Ha jobban szeretjük a vadregényes helyeket és inkább Indiana Jones bőrébe bújnánk, érdemes Coba felé vennünk az irányt, ahol a sűrű lombú erdőben tekergő utacskákat kerékpárral, riksával vagy gyalogosan járhatjuk be és csodálkozhatunk rá az itt-ott, a fák közül előbukkanó romokra. A terület hatalmas, így szerintem a legjobb biciklivel végigtekerni a nagy piramisig. Tulum érdekessége az elhelyezkedésében rejlik, ugyanis ez az egyetlen tengerpartra épült maja város, melynek romjai ma is láthatók és épületei nagyon jó állapotban fennmaradtak.

Kevésbé ismert tény, hogy a két legnagyobb nyaralóváros, Playa del Carmen és Cancun házainak és kerítéseinek falát sok helyen a modern street art legjelesebb képviselőinek elképesztő, helyenként meghökkentő alkotásai díszítik. Borongósabb napokon ezek felfedezése is érdekes program lehet.

A Karib- tenger a lehetőségek kimeríthetetlen tárháza. Csodálatos szigeteket fedezhetünk fel, mint amilyen Holbox, nézhetünk vadon élő delfineket, teknősöket és aligátorokat a Sian Ka’an Nemzeti Parkban vagy snorkelezhetünk és úszhatunk teknősökkel Akumalban. A tenger mindig kellemes hőmérsékletű és szebbnél szebb partszakaszok váltják egymást egészen a belize- i határig.

Eltávolodva a tengerparttól Mérida felé, varázslatos kis maja falvakkal, gyarmati stílusú városkákkal és mesébe illő haciendákkal ismerkedhetünk meg. Ezek felfedezése azért egy 10 napos nyaralásba szűkösen fér csak bele, így inkább a hosszabb időre érkezőknek és a haladó Yucatán rajongóknak ajánlanám a kirándulást.

A közbiztonság a híresztelésekkel szemben rendkívül jó a Yucatán- félsziget nagy részét elfoglaló Quintana Roo és Yucatan államokban. A világjárvány idején Mexikó egy pillanatra sem zárta le határait, az utazók kedvenc úticéljának számító Quintana Roo államban, ahol Playa del Carmen és Cancun is található, észszerű és betartható szabályokkal mégis elejét vették a járvány berobbanásának.

Azt állítják egyesek, hogy a Yucatán- félsziget nem is Mexikó. Én azért vitába szállnék ezzel. A pompás kavalkád, a látszólag egymáshoz nem illő színek harmóniája a helyiek ruházatán, az épületeken, a helyi temetők semmihez sem hasonlítható hangulata, az emberek vendégszeretete, a hatalmas rendőrautók és csőrös kamionok, a majmok és a koatik, mind ismeretlenek és mégis ismerősek, hála a szépművészeti- és irodalmi alkotásoknak, valamint a filmes élményeknek.

Ha valaki nem hiszi, járjon utána. Irány Mexikó!

Kriszta