Nara, Japán egykori fővárosa

Nara, Japán egykori fővárosa

Japán igazi arcát nem lehet úgy megismerni, hogy ne látogatnánk el Narába, melynek történelmi része, 1998 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ha csak egy napot tudunk rászánni, már akkor is egy életre szóló élménnyel leszünk gazdagabbak.

 

Nara legegyszerűbben vonattal közelíthető meg, a 30 km-re északra fekvő Kyotóból, amely pedig elérhető a japán szupervonattal, a Shinkansennel.

 
A ma már közel 400.000 lakosú Nara i.sz. 710-794 között Japán fővárosa volt. Ezt követően Kyoto (akkori nevén Heian-kyo) lett az ország székhelye, majd az is maradt egészen 1868-ig.A hivatalos UNESCO megnevezés szerint „az ősi Nara történelmi műemlékei” elsősorban gyönyörű templomainak és gazdag múltjának köszönheti, hogy felkerült a világörökség listára, de legalább ennyire jellegzetességei a turisták között szabadon mászkáló szarvasok, melyek száma mára meghaladta az ezer példányt. A legenda szerint Takemikazuchi isten egy fehér szarvason érkezett Narába, és azóta szent állatként tekintenek a fajra, mint a város és az ország őrzőjére.Nara jelképét, és minden bizonnyal egész Japán egyik legismertebb templomát, a 8. században épült Toda-ji-t az ún. Nagy Déli Kapun keresztül lehet megközelíteni.

A Todai-ji a 20. század végéig a világ legnagyobb faépülete címet is viselhette. Mérete annak ismeretében még elképesztőbb, hogy több, földrengéseket és tűzvészt követő újjáépítés után nyerte el a jelenlegi méretét, mely az eredetinek mindössze kétharmada. Története a buddhizmus Japánba érkezéséhez köthető, az építése mintegy 20 évig tartott.

A nagy csarnokban megtekinthető a világ legnagyobb, 15 méter magas bronz Buddha szobra.

Persze nem is Japánban járnánk, ha nem találkoznánk Narában több gyönyörű pagodával is, a Yakushiji templomegyüttesnél az egyik legszebb pagodát csodálhatjuk meg.

 

Tamás