Portugália - Kalandozások Európa nyugati peremén

Portugália - Kalandozások Európa nyugati peremén

Minden utazónak van egy titkos kedvenc helye, ami rabul ejtette a szívét, ami minden alkalommal más, de mindig ismerős.

Aki ismer, tudja rólam, hogy hatalmas Portugália rajongó vagyok. A portugál emberek vendégszeretete, a változatos, vad tájak és a történelmi épületek már első alkalommal lenyűgöztek és sokadik alkalommal sem múlik az ámulat.

Portugália nem csak nyáron, de ősszel és tavasszal is kitűnő választás. Legfőképp azoknak, akik nem elsősorban csak a tengerparti pihenésért keresik fel az országot. Az Atlanti-óceán vize itt a nyári hónapokban sem emelkedik 20-22°C fölé. A nyugati partokat gyakran vad hullámok ostromolják, ami miatt ez a vidék a világ egyik legjobb szörfös helye. Olyannyira kultikus, hogy a Holtpont című filmben a Patrick Swayze által megformált karakter is a nazaré-i hullámokról álmodozik két bankrablás között.

Portugália Portugália

Ugyanakkor délen, Algarve tartományban kicsit csendesebb vizeket, vadregényes romantikus öblöket, hosszú homokos strandokat találhatunk. A tengerpart sok helyen meredek lépcsőkön keresztül közelíthető meg. A sziklafal tetejéről káprázatos és egyedülálló látvány tárul a szemünk elé. Itt előfordulhat, hogy egy rövidre tervezett sétából fél napos kirándulás lesz, miközben változatos sziklaformációk mellett, pinea erdőkön és mesés kisvárosokon keresztül vezet az utunk. A levegőben mindenütt a sós tenger és a házakból kiáramló finom grillezett halak illata érződik. A vidéket mérhetetlen nyugalom hangulata járja át szeptembertől májusig. Nincs az a stressz, amitől itt nem szabadulunk meg egy csapásra. Végtére is miért idegeskednénk a világ egyik legszebb helyén?

 Ha mégis nyüzsgésre vágynánk, irány Lisszabon. Portugália fővárosa egy kisvárosba oltott igazi világváros. Bátran bolyongjunk az Alfama, vagy a Baixa negyed kanyargós utcácskáiban, vagy sétálgassunk a Tejo partján. Eltévedni nem tudunk, viszont ad hoc koncertekbe, performanszokba bármikor belefuthatunk a legváratlanabb helyeken. Ha meglátjuk a helyi arcokat a kiskocsmákban, térjünk be kávéra vagy egy pohárka kiváló portugál borra. Mindenki igyekszik majd szóba elegyedni velünk, a nyelvi nehézségektől egyáltalán nem zavartatva.

Portugália Portugália

A helyi ételek rendkívül finomak és egymást érik a jobbnál jobb vendéglátóhelyek a városban. Nem mehetünk el szó (illetve kóstolás) nélkül a város gasztropiaca, a  Mercado da Ribeira vagy ahogy a turisták leginkább ismerik: Time Out Market mellett sem. A portugál konyha remekein kívül a világ minden tájának ízeit megkóstolhatjuk a mindig nyüzsgő piacon.

PortugáliaPortugália

Millió dolgot el tudnék még mesélni Portugáliáról, már csak az egykori gyarmatbirodalom gazdag történelmi múltja miatt is, de ezer szó is kevés, hogy érzékeltessem az ország varázslatos miliőjét. Inkább azt kívánom, hogy mindenki maga tapasztalhassa meg ezt a csodát. 

Portugália utazások Lisszabon és környéke szállások

Kriszta

Kriszta