Srí Lanka

Srí Lanka

Az elmúlt években ismét egyre többen kerekednek fel, hogy felfedezzék Srí Lanka vad vidékeit. Az ország az egzotikus növény- és állatvilág, valamint az Indiai-óceán szerelmeseinek egyik legkedvesebb úticélja.

Leopárdok

A világ legnagyobb leopárd populációja található ezen a kis szigeten. Érdemes tehát befizetni egy jeep szafarira valamelyik nemzeti parkba. Én személy szerint a Yala Nemzeti Parkban jártam sikerrel, találkoztam egy fán lustálkodó nagymacskával.

A kulturális háromszög világörökségi helyszínei

A szigetország északi részén valóban egymást érik a letűnt civilizáció titkait őrző települések, épített és természeti kincsek. Sigiriya sziklatömbje, Dambulla barlangtemplomai, Polonnaruwa ősi városa, Kandy ma is nyüzsgő forgataga mind megérnek egy látogatást.

A ceyloni tea

A nemes itallal nyilvánvalóan itt lehet a legautentikusabb környezetben ismerkedni. A hegyeken zöldellő teaültetvények látványa és levegőt betöltő illata csak a kezdet. A teagyárakban úgy érezhetjük magunkat, akár egy időutazás résztvevői, hiszen sok helyen még a hagyományos eljárással dolgozzák fel a növényt.

Világítótornyok és erődök

A gyarmatosító nagyhatalmak, a portugál, holland és angol hódítók is nyomot hagytak a szigeten. Ennek az időszaknak a tanúi a helyenként a mai napig szép állapotban fennmaradt erődök és világítótornyok. Ha csak egy helyet van időnk felkeresni, érdemes Galle városát választani. Akár egy időutazás a gyarmati időkbe.

Vonatozás

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Kandy és Ella között található a világ egyik legfestőibb vasúti útvonala. A hegyeken, alagutakon, apró falvakon és teaültetvényeken áthaladó vonatút számtalan fénykép témája és életre szóló élmény. Itt érdemes jó előre gondolkodni és jegyet foglalni.

Kikapcsolódás az óceánparton

Miután élményekkel teli kalandozásunk Srí Lanka belső területein véget ér, szánjunk egy kis időt a szebbnél-szebb strandok és jó minőségű szállodák felfedezésére is. Ha a sziget déli részén, Mirissa környékén nyaralunk, november és április között megéri befizetni bálna lesre, jó eséllyel találkozhatunk velük, miközben Afrikából Ausztrália partjai felé vonulnak.

Tudod már hová utazol idén télen? Keresd fel ezt a cseppet sem szokványos egzotikus szigetet!

Kriszta