Tengerpartok eldugott helyeken

Tengerpartok eldugott helyeken

Bár a tengerpartról sokaknak a hosszan elnyúló, széles, homokos strandokon napozó nyaralók képe jut elsőre az eszébe, én most összegyűjtöttem három olyan partszakaszt, amit a tömegturizmus – eddig – sikeresen elkerült.


Madeira, Achadas da Cruz

Az első és talán legelhagyatottabb a Madeira szigetének északnyugati csücskén található Achadas da Cruz, ahol a meredek sziklafal tetejéről mindössze egy kisméretű felvonóval lehet lejutni a mélybe, a tengerpartra.

Az egyetlen kabinpár kezelése sem a megszokott módon történik: induláskor, a tetőn egy rádiót kap a látogató, amin jelezni tudja majd lentről, ha készen áll a visszatérésre (reménykedve, hogy az elemek is kibírják addig) .


Lent mindössze néhány földműves kis háza található, de ottjártunkkor senkivel nem találkoztunk.

Fuerteventura, Cofete

A második ennél már egyszerűbben látogatható, sőt egy terepjáróval gond nélkül át lehet jutni a hegygerincen az egyébként csak hegyikerékpárosok vagy túrázók által látogatott tengerpartra. Kiindulási pontnak a Fuerteventura déli csücskén található Morro Jable az ideális hely, innen kb. 20 km az út, melynek elején a lakott részekkel együtt az aszfaltozott utat is magunk mögött hagyjuk.


Az erős hullámverések miatt fürdőzésre nem alkalmas a tengerpart, de a nyugodt környezet természetesen mindenért kárpótol.


A hegygerincen átkelve érdemes megállni a kialakított kilátóponton, ahol mi az alattunk elterülő egyedülálló látványt csak azért nem élveztük hosszasan, mert hihetetlenül erős szél fújt, ami itt kifejezetten gyakori.

Fuerteventura, Ajuy

Ennek a hármas listának Ajuy tengerpartja a kakukktojása, legalábbis annyiban, hogy ez már végig aszfaltozott úton közelíthető meg. Tömegekre persze itt sem kell számítani, de itt már le tudunk ülni egy kávéra vagy egy könnyű ebédre valamelyik kis helyi étteremben.

Az erős hullámzás miatt a vízbe itt sem érdemes bemerészkedni. A fekete homokos kis öbölből kiinduló, a sziklafal mellett kialakított ösvényen viszont kötelező végigsétálni! Innen lenézve lenyűgöző a lábaink alatt morajló tenger.

Tamás