Visszatérés Törökországba

Visszatérés Törökországba

Avagy Törökország visszatért. Kedvenc all inclusive úticélunk ismét az utazók figyelmének középpontjába került, aminek mi nagyon örülünk. Kiváló minőségű, luxusszolgáltatásokat nyújtó szállodák, kristálytiszta tenger, vakító napsütés és történelmi emlékhelyek várják az ide látogatókat.

 

Életemben először 10 évesen jártam Törökországban, emlékszem mennyire elvarázsolt akkor a Márvány-tenger szépsége, Bursa és Isztambul egzotikus miliője, és érdekes lakói. Már akkor is nagy hatást gyakorolt rám, ahogy körülvett a történelem és a misztikum ezen a különleges helyen, ahol a szó szoros és átvitt értelmében is híd köti össze a nyugati és keleti kultúrát.

Felnőttként aztán, eddigi 16 látogatásom során még több színét fedezhettem fel ennek a változatos országnak. Higgyétek el, Törökország sokkal több, mint tengerparti nyaralóhely. Bár nehéz elszakadni a jobbnál jobb szállodák all inclusive ellátás keretein belül nyújtott élményeitől, mégis érdemes kirándulást tenni a Török Riviérán pl. Side, Antalya, vagy Alanya hangulatos városaiba, Aspendos ókori amfiteátrumához, vagy raftingolni a meseszép Köprülü kanyonban.

A szívem csücske Törökország égei-tengeri partvidéke, vadregényes és képeslapra (manapság Instagramra) kívánkozó tájaival. Feledhetetlen élmény bejárni az eldugott tengeröblöket egy eredeti gulet (tradicionális török hajó) fedélzetén, megcsodálni a dalyani sziklasírokat, siklóernyőzni a csodálatos Ölüdeniz felett vagy felfedezni az ókori világ egyik legfontosabb metropoliszának romjait Ephesusban.

A török konyhát nem nagyon kell bemutatnom, hiszen Európa szerte ismert és népszerű. Ne álljunk meg a kebabnál, kóstoljuk meg a kellemes fűszerezésű hús- és halételeket, zöldségeket, gyümölcsöket,  friss sajtokat és a mézédes baklavát is.  

Órákig tudnám még sorolni, miért érdemes Törökországba utazni, de legjobb, ha ki-ki maga tapasztalja meg, milyen különlegességeket kínál ez a sokszínű ország.

  

Kriszta